söndag 7 januari 2007

Mamma-bootcamp inget för flanörer

Trötta mammor med magar som degklumpar förvandlas till energisprutor. Men det krävs lite smärta! Följ med på mamma-bootcamp.
2007-05-02 09:54:19 Annika Munter

- Öka tjejer! Instruktören Olga Altsved hojtar åt de sex mammorna med barnvagn. Det är uppvärmning på mamma-bootcamp på Djurgården i Stockholm.

- Mammor behöver köra mer styrka, de promenerar för mycket! Framför allt behöver de starkare armar, ben och bättre hållning, säger hon och instruerar utfall bakom vagnarna.

Ryggen ska vara rak och benböjen djupa. Mammornas samtal som varit ganska intensiva under uppvärmningen dämpas och en och annan svettpärla blänker till i pannan.

- Det krävs lite smärta, säger Olga när deltagarna börjar grimasera.

"Vält björken!"
När benen fått sitt plockar Olga fram gummiband och drar dem runt björkarna på ängen. De utgör motståndet för rygg, bröst och axlar.

- Vält björkarna! peppas deltagarna.

Flanörer tittar och ler mot mamma-ekipagen och en uteliggare på bänken bredvid tar av sig mössan för att se bättre när mammorna hoppar runt rododenronbuskarna.

Det ska börjas i tid
De barn som är vakna tittar uppmärksamt på sina rödrosiga mammor. Lilla Frans Holgen, 1 år, provdrar förtjust i gummibandet.

- Det ska börjas i tid, säger mamma Linda.

Madeleine, 6 månader sover i vagnen medan hennes mamma Louise Grunthal tränar.

- Den här träningen är jätteviktig för psyket. Alla mammor borde träna, säger hon och kör vagnen fram och tillbaka så att gruset skvätter.

Olga berömmer och visar hur ben-övningarna ska se ut. Att hon själv fött tre barn och vid varje graviditet gått upp 30 kilo går inte ens att gissa sig till.

Dags att göra något
Annas son, Noa, är bara 3 månader och Anna har nyss kommit igång med träningen.

- Jag försökte göra en situp hemma men det gick inte. När kroppen inte orkar är det dags att göra något, säger hon och fortstätter:

- Magen är som en stor degklump. Det vill jag ändra på!

Mammorna Jenny, Linda och Maria håller med om att magen är högprioriterad.

Stans bästa gym
Styrka och kondition varvas under en timmas intensivt intervallpass. Några barn tröttnar mot slutet och mammorna får en giltig ursäkt att pausa och trösta. Slutligen, på utrullade mattor, får sig mammornas fokusområde, magen, en omgång. Med ”plankan” och ”midjesvängningar” tuktas de djupa och sneda magmusklerna. En av mammorna får en fågelbajs på sig. Olga skrattar:
- Stockholms bästa gym eller hur!

Olga Altsved
Olga Altsved, 34 år, är specialiserad på mamma-kroppen och är initiativtagare till mamma-bootcampträningen. Varje måndag och onsdag tränar Olga mammor på vackra Djurgården i Stockholm. Samling 9.45, Djurgårdsbron. Vill du veta mer? Besök Olgas på fitnessformammor.se

Tips!
Styrketräna! Blir du starkare och blir din hållning bättre.
Träna magen med statiska övningar. Avvakta situps 6-9 månader efter förlossningen.
Hoppa över allt fika.

Inga kommentarer: