måndag 8 januari 2007

Viktigt att barn har roligt

Ett 40-tal bara fötter trummar mot golvet. Fötterna sitter på 20 Super Monster som tränar på The Little Gym i Stockholm.
2007-12-06 21:16:40 Annika Munter

- Idag måste ni har stora öron och lyssna på fröken, säger instruktören Anna Svensson.

Men barnens öron är ganska små och det är svårt att sitta still i den färgglada gympasalen. Alla redskap och färger på The Little Gym är väl genomtänkta för att stimulera barnen till rörelse. Med tanke på problemen med ökad ohälsa och övervikt bland barn anser Lotta Alvérus, delägare The Little Gym City, att det är viktigt att tidigt intressera barn för rörelseglädje och träning.
- Det är jätteviktigt att barnen tycker det är roligt att röra på sig. Då kommer de vilja fortsätta och det blir en naturlig del av vardagen.

Baktanke med träning
Maude Ringertz har gått på The Little Gym i två år, sedan sex månaders ålder.
- Jag vill att Maude ska hålla på med någon slags idrott. Jag har själv vuxit upp så och tycker att det är viktigt, säger hennes mamma Magdalena Ringertz.

Lotta Alvérus berättar att många överviktiga barn tränar hos dem och att de som alla andra får utvecklas i sin egen takt.
- Vi uppmanar till rörelse men också till att se över sin kost. Parallellt med träningen erbjuds föräldrar och barn matlagningskurser och kostrådgivning. Den 18 december erbjuds de lite äldre barnen att laga nyttigt julgodis föräldrafritt.

Ökat intresse
Intresset för The Little Gyms utbud har ökat enormt sedan konceptet kom till Sverige för två år sedan.
- Det är först nu som man börjar förstå vad det ger, säger Lotta Alvérus och berättar hur motoriken förbättras och barnens självförtroende ökar.

Femhundra barn mellan 4 månader och 12 år deltar på The Little Gyms cirka 30 pass varje vecka. Alla klasser heter roliga saker som Super Monster, Småkryp, Skrattmaskar eller Skruvar. I gymmet hörs glada skrik, barnen njuter högljutt av alla färgglada mattor att springa på, hoppa på och krypa under.
- Barnen får så mycket energi här inne. De får röra på sig hur mycket de vill och älskar det, säger Lotta Alvérus.

Sitter aldrig still
Och det är inte svårt att se. Tittar man på Super Monstrena i denna klass är det svårt att tro att de någonsin sitter still. Instruktör Anna Svensson har blåst upp en jättelik studsmatta och barnen far framåt som studsbollar. De får hjälp att göra en kullerbytta och springer sedan så snabbt benen bär dem tillbaka för att göra övningen en gång till. Föräldrarna försöker springa lika snabbt som barnen för att undvika krockar eller fall av mattan.

Veronica Lax är en av föräldrarna. Hennes dotter Rebecca älskar att springa och då är det tryggt att vara på en ”säker bana”.
- Rebecca har lärt sig koordination och fått jättebra balans. Jag tänker inte alls att gympan ska vara fetmaförebyggande, men jag vill inte att Rebecca ska bli inaktiv.

Varning
Lilla Hugo, som provade Super Monsterklassen när mamma Annika skrev detta reportage, har varit ett Super Monster i flera dagar efter det.

Inga kommentarer: