torsdag 4 januari 2007

Sagotant full av hemligheter

Hon rymde hemifrån, trotsade Hitler och skickade passionerade kärleksbrev till sina flickvänner. Selma Lagerlöf var ingen vanlig sagotant. Hon levde ett omsusat liv och var inte rädd att sticka ut hakan. I år blir författarens liv tv- serie med Helena Bergström
i huvudrollen.


"Snart skall vi arbeta tillsammans och älska, älska opptända. Det är så härligt att tänka på”, skriver Selma till Valborg Olander samma år som hon tog emot Nobelpriset. Breven mellan de två kvinnorna är minst sagt glödande, ändå är det Sophie Elkan som oftast nämns som föremål för Selmas kärlek. I årets juldrama i SVT får vi möta kvinnorna under två dygn i Selmas liv. Helena Bergström spelar huvudrollen.

Vansinnigt förälskad
Selma Lagerlöf skulle ha fyllt 150 år i år. Hon var en stark och okuvlig kvinna och hennes förmodade homosexuella läggning får henne dessutom att framstå som otroligt modig. Eller bara vansinnigt förälskad. Homosexualitet var inte alls accepterat men Selma valde att leva sitt liv som hon ville ha det och kärlek ingick. Hon föddes i en tid då kvinnan generellt hade få rättigheter och möjligheter. Men Selmas frihetslängtan gav henne styrka att leva ett annorlunda och eget liv.

Mot sin fars vilja lämnade hon hemmet i Mårbacka, utanför Sunne, när hon var 23 år gammal och flyttade till Stockholm för att studera till lärare. Nnobelpriset räckte inte Tio år senare debuterade hon med Gösta Berlings Saga och 1909 blev Selma Lagerlöf den första kvinnan i världshistorien som fick Nobelpriset i litteratur. Det prestigefyllda priset gjorde Selma till miljonär i dagens mått mätt. Pengarna använde hon för att köpa tillbaka Mårbackas skog och mark som hennes far förlorat med gården flera år tidigare. Trots prispengarna hamnade Selma i akut penningbrist och breven till Bonniers förlag där hon frågar om det kommit in några pengar är många.

Affärskvinnan Selma hade många idéer om hur hon kunde öka lönsamheten på sin gård. Hon började sälja bensin på Mårbacka. En av orsakerna sägs vara att slippa ha turister som hävdade bensinstopp för att få möjlighet att få sängplats hos nobelpristagerskan. Hon började också sälja Mårbacka Havrekraft, skrädmjöl som det heter på värmländska (rostat och malet havregryn).
Ibland paketerades så mycket som tio ton skrädmjöl per månad på Mårbacka. Mjölet såldes bland annat till NK i Stockholm.

Trotsade Hitler
Selma var inte ens rädd för att trotsa Hitler. Nazisterna
marscherade i Tyskland och Sverige var starkt influerat av nazistiska idéer men Selma stod upp för sina åsikter. Hon fördömde offentligt nazismen och hjälpte den judiska författarinnan Nelly Sachs till Sverige. Selma kritiserades hårt i tysk press och hennes försäljningssiffror sjönk drastiskt. 81 år gammal dog Selma Lagerlöf den 16 mars 1940. Förutom alla hennes böcker finns det 42 000 brev med Selmas korrespondens, bevarade. Det är dessa brev manusförfattaren Åsa Lantz har inspirerats av när hon skrivit manuskriptet till tv-serien om Selma.

Källa: Mårbacka stiftelsen Foto: Ateljé Jaeger i Stockholm, Ola Kjelbye

Inga kommentarer: